В надпяванията тази година" /> Президентът Румен Радев откри 15-то издание на Петропавловския събор - Евроком Царевец | Новини


Президентът Румен Радев откри 15-то издание на Петропавловския събор
Президентът Румен Радев откри 15-то издание на Петропавловския събор на народното творчество "Хоро се вие край манастира". Държавният глава поздрави всички участници и кметовете на трите населени места, които поддържат жива традицията.
В надпяванията тази година се включиха около 4000 участници от страната и чужбина, които два дни огласяваха околностите на лясковския манастир "Св. Св. Петър и Павел". На двете фестивални сцени се изявяваха освен български и състави от Сърбия, Унгария, Грузия и Литва. При откриването държавният глава припомни, че началото на празника е поставено преди три десетилетия и приветства кметовете на Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица, които утвърждават Петропавловския събор като национална среща на единния български дух.
Кметът на Лясковец Ивелина Гецова, благодари на всички присъстващи, които изпълват с магията на фолклора въздуха в околностите на манастира.
Към стотиците гости и участници на събитието се обърна и кметът на В. Търново Даниел Панов, който заяви, че фолклорът, традициите и народното творчество са уникално богатство за България и за нас като народ.
220 групи от всички етнографски области участваха в надпреварата, повече от 50 детски и младежки формации и 60 индивидуални изпълнителя се бориха за наградата.


Соня Симеонова
24 Юни 2019 | 18:37
Тагове: президент, Румен Радев, събор, народни, танци

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook