Продължава реставрацията на стенописите в новоразкритата църква на Трапезица
Д-р Диана Тотева от Регионалния исторически музей във Велико Търново реставрира стенописите в новоразкритата църква на Трапезица. Това е петата новооткрита църква за последните 10 години. 16 хиляди фрагмента вдигнаха археолозите от обекта. Първите две сцени, по които работи д-р Тотева са „Успение Богородично“ и „Сретение Господне“. По нейни прогнози те трябва да са готови до около година и половина.
Новооразкритата църква на Трапезица е с номер 23. Тя бе открита миналия археологически сезон. Находката излезе непосрредствено до западната крепостна стена. Още при първия оглед прави впечатление, че фреските са изключително красиви. Оказва се, че изключително рядко се намират фигури със запазени лица.
В него са нарушени цели пасажи със стенописи. Интересен и бавен процес е напасването на отделните парчета на стенописите. „Успение Богородично“ е мащабна композиция. Големината на стенописа е около 2,60 - 2,70 м и на височина 1,20 на широчина. Останалите стенописи са с по-малки размери. Работата по стенописите протича на няколко етапа.
Характерът на живописта е с датировка 14 век. Това е т.нар. палеологова живопис.
Според д-р Тотева , която вече 20 години работи с подобни живописни фрагменти, които излизат от земята от различни църкви, реставрацията по двата стенописа - „Успение Богородично“ и „Сретение Господне“ ще продължи около година и половина. Най-вероятно те ще бъдат ескпонирани в музейна среда.


Вяра Димова
24 Юни 2019 | 18:40
Тагове: реставрация, стенописи, църква, Трапезица

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook