Комитет „Сава Муткуров“ предлага спортното училище във Велико Търново да бъде наречено на името на Георги Живков
Комитет „Сава Муткуров“ предлага спортното училище във Велико Търново да бъде наречено на името на Георги Живков - човекът, който поставя началото на спорта в България преди 125 години. По повод 25 юни – датата на назначаването на Георги Живков за първи кмет на Велико Търново, комитетът представи и неиздавания ръкопис на биографията му, написана от сестра му Виктория Живкова.
Георги Живков е революционер, просветен деец, първи кмет на Велико Търново, неколкократен народен представител, три пъти председател на Народното събрание и два пъти министър на народното просвещение, за кратко и министър на финансите, Регент на Княжество България.
Според членовете на комитет „Сава Муткуров“ името на търновеца и регент на Княжество България и основоположник на спорта в България - Георги Живков да стои начело на училището.
На 28 юни педагогически съвет ще гласува предложението. То ще бъде внесено и до кмета на общината. А последната дума има министъра на образованието и науката, където комисия трябва да издаде заповед за новото име. Членовете на комитет „Сава Муткуров“ представиха за първи път неиздавания ръкопис на биографията на Георги Живков. Биографията разкрива слабо познати досега факти за една епохална личност.
Това се случва, когато през 1893 година той посещава Лозана и остава впечатлен от преподавателите, които в Швейцария се занимават с гимнастика. Той прави постъпление пред Кантоналната организация да бъдат изпратени швейцарски педагози, които да презентират и да поставят началото на физическото възпитание и в България. Датата, на която те идват е и датата, на която спортните работници имат празник – 17 май.
Книгата с издадената биография ще бъде безплатно разпространена, цел възраждане на паметта на Георги Живков.
Следващата стъпка на комитет „Сава Муткуров“ е изграждането на паметник на българския регент.


Вяра Димова
25 Юни 2019 | 17:28
Тагове: Георги Живков, спортно училище, Сава Муткуров

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook