Вземат мерки срещу Африканската чума
Областният управител проф. д-р Любомира Попова свика спешно заседание на Областната епизоотична комисия. Повод за заседанието беше необходимостта от набелязване на мерки за предпазване от болестта Африканска чума по свинете, във връзка с последните открити случаи в населени места от община Никопол, област Плевен. Във великотърновска няма регистрирани случаи на болестта.
Д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, подчерта, че до този момент на територията на област Велико Търново няма регистриран случай на заразяване, но най-близкото огнище е село Новачане, област Плевен, което се намира в близост до село Ореш, община Свищов. Взети са мерки, като са отпечатани информационни листовки и плакати, които ще бъдат разлепени и раздадени във всички населени места в област Велико Търново.
Комисията реши в срок до 11.07.2019 г. спешно да се свикат всички общински епизоотични комисии с цел предприемане на необходимите мерки, като се осъществи и своевременна обратна връзка с Областната комисия за борба с епизоотични ситуации относно предприетите мерки.Да се проведе информационна кампания във всички населени места от страна на агенцията за безопасност на храните, като е необходимо пълно съдействие от страна на кметове, кметски наместници и общински ветеринарни лекари. В срок до 19.07.2019 г. кметовете и кметските наместници на всички населени места в областта да актуализират информацията относно броя на свинете, отглеждани в отделните домове и да я предоставят на Областната дирекция на БАБХ.


Соня Симеонова
10 Юли 2019 | 17:45
Тагове: чума, свине, комисия

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook