Специалисти алармират за появата на Бяла цикада във Велико Търново
Наблюдава се поява на инвазивния вид насекоми Бяла цикада във Велико Търново и околностите. За това предупреждават специалисти. Тя се настанява предимно около клонките и по долната част на листата. Това обаче може да доведе до сериозни щети както по дърветата, така и по полските култури.
От Асоциацията по биологична растителна защита прогнозират сериозни поражения по парково-декоративната растителност в града през следващата година. Според специалистите е важно за своевременното предприемане на необходимите мерки за отстраняване на вредителя.
Бялата цикада нанесе сериозни поражения на територията на градовете Плевен и Варна през изминалите години. Представители вече се срещат и във Велико Търново.
Бялата цикада прави бял паяжинообразен налеп около клонките и по долната част на листата и практически дърветата побеляват.
А пренесе ли се вирус на дървото, то може да бъде унищожено. Бялата цикада се храни с представители на над 250 вида растения, сред тях и полските култури, соята, царевицата, пшеницата, морковите, картофа, доматите. Проблем се оказва това, че към момента за градски условия няма регистриран препарат за растителна защита за този вредител. А съществуващите такива за сходни видове не могат да бъдат употребявани в градски условия. Според специалистите популацията на Бялата цикада в момента в града и околностите е достатъчна да се разсели там където има зелени площи, да снесе яйца и догодина да има сериозни проблеми с този неприятел.
В селските дворове или крайградските места, там където няма ограничения за използването на препарати за растителна защита, хората могат да използват препарати на основата на делтаметрин и да извършват поне две-три пръскания, за да защитят градинските цветя и зеленчуците си в градината.


Вяра Димова
23 Юли 2019 | 18:13
Тагове: цикада, насекоми, инвазия

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook