Красимир Каракачанов: “Налагането на ветото върху сделката за F-16 беше излишно“
Налагането на вето върху сделката за купуването на новите самолети F-16 беше излишно, заяви военният министър Красимир Каракачанов във Велико Търново. Той посочи, че до края на мандата му се планира да бъдат ремонтирани голяма част от руските изтребители, с които сега разполагат военновъздушните ни сили. Той коментира и новото предложение за началник на НВУ.
Според министъра на отбраната мотивът, че дебат по темата не е воден в обществото, е неаргументиран. По думите му от поне две години се говори за въпроса с новите изтребители.
Каракачанов добави, че ако няма вето върху актуализацията на бюджета, парите за летателните машини ще се преведат до края на юли. След това и договорът за изработката и доставката влиза в сила.
Полагат се усилия за възстановяване на летателната годност на руските самолети, подчерта военният министър.
Министърът на отбраната е категоричен, че покупката на американските изтребители няма да се отрази върху двата проекта за военна техника, както и върху новото 10-процентно увеличение на заплатите.
Той коментира и назначаването на нов ректор за Националния военен университет "Васил Левски" заяви че е предложен полк. Иван Маламов, който е командир на 110-ти логистичен полк в Пловдив. Предложението е внесено до президента Румен Радев. Ако полк. Иван Маламов бъде одобрен от държавния глава, той ще смени на тази длъжност бригаден генерал Пламен Богданов, който подаде оставка. Очаква се съгласувателната процедура да приключи. По думите на министъра това трябва да се случи преди 15 август.


Вяра Димова
26 Юли 2019 | 18:33
Тагове: армия, изстребители, F-16, покупка, бюджет

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook