Откриват лова на дребен пернат дивеч
Утре се открива ловът на дребен пернат дивеч. И тази година Ще продължат проверките от страна на отговорните институции за строго спазване на разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и поднормативната уредба. Новото тази година е, че във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната и за недопускане на разпространението на вируса на Африканска чума, се забранява ловът в ловностопанските райони, попадащи в инфектираните зони около обявени случаи на африканска чума по дива свиня. А в края на ловния ден всеки участник трябва да дезинфекцира облеклото си.
Груповото и индивидуално ловуване ще се извършва в събота, неделя и в дните обявени за официални празници само през деня – един час преди изгрев и един час след залеза на слънцето. Задължително е издаването на писмено разрешение с датата, имената на ловците и на ръководителя на лова,  номерата на ловните билети и членските карти, начина и мястото на ловуване, вида и броя на разрешения за отстрел дивеч.Във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната и за недопускане на разпространението на вируса на Африканска чума ЧС, се забранява ловът в ловностопанските райони, попадащи в инфектираните зони около обявени случаи на африканска чума по дива свиня. Наложените мерки за забрана и ограничения на лова ще се променят от изпълнителния директор на Агенцията по храните . С цел предотвратяване разпространението на заболяването, в края на ловния ден, всеки участник в лова задължително трябва да дезинфекцира обувките, облеклото и автомобила си. Остатъците от храна и опаковки от различни продукти не трябва да се изхвърлят сред природата, а да се прибират от ловуващите, защото това също е начин за пренасяне на болестта.Заради очаквано засушаване и високи температури през август се забранява и паленето на огън в горите, освен на определените за целта места.
За недопускане на инциденти и успешно провеждане на ловните излети, Изпълнителна агенция по горите призовава българските ловци  стриктно да спазват разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и правилника за неговото приложение, правилата за безопасност по време на лов, противопожарните правила за опазване и защита на горските територии.


Соня Симеонова
9 Август 2019 | 17:17
Тагове: лов, дивеч, чума, забрана, разрешение

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook