1547 лева е средният доход на лице от домакинство, твърдят от НСИ
Общият доход средно на лице от домакинство през второто тримесечие на 2019 година е 1 547 лева, което е увеличение от 4.9% спрямо същия период на 2018 г. Това показват данните на националната статистика. Същевременно се отчита и ръст на общия месечен разход. Увеличението обаче на едни от разходите води до ограничаване на някои други, коментират граждани.
Най-висок дял в месечните приходи формира работната заплата - 57%, следват пенсиите 27% и самостоятелната заетост 6%. В състава на общия разход с най-голям дял са разходите за храна, следвани от разходите за жилище, данъци и социални осигуровки и разходите за транспорт.
Дора, която е пенсионер споделя, че първо отделя част от пенсията си за месечните сметки.
Статистиката отчита същевременно и увеличение на общия месечен разход, който през второто тримесечие е с около 5 % спрямо същото тримесечие на 2018 година.
Поскъпването на едни от разходите води до ограничаване на някои други, коментира Недко.
Данните показват също, че през това полугодие се наблюдава увеличение в потреблението на някои хранителни продукти, като месо и яйца. При повечето хранителни продукти има намаление на консумацията. По-съществено намалява потреблението на хляба и тестени изделия, зеленчуците и плодовете.


Вяра Димова
22 Август 2019 | 17:05
Тагове: доходи, домакинство, статистика

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook