Кожните проблеми това лято
Проблемите на пациентите, с които се сблъсква един дерматолог са много. Днес съществува голямо разнообразие от заболявания, особено в летния период. Слънчеви изгаряния, ухапвания от насекоми и алергии са едни от най-честите случаи, които карат хората да посетят дерматологичните кабинети това лято.
Лятото е сезон със специфична патология в областта на кожните страдания. Някои от кожните проблеми се обострят именно през топлите месеци. Има и такива, които са типични само за тези месеци от годината.
Изключително чести са и ухапванията от насекоми, които причиняват подути, зачервени, неприятно сърбящи до болезнени обриви по кожата. При децата ухапванията преминават по-тежко, заради по чувствителната кожа.
Алергиите също са едни от често срещаните кожни страдания. Те могат да бъдат провокирани, както от насекомите, слънцето, така и от водните басейни.
Днес голяма част от хората се самолекуват. Това в повечето случаи води до влошаване на здравословното състояние.
През летния период има и много кърлежи, голяма част от тях са носители на лаймска болест. Най-често първата й проява е периферно нарастващо червено петно, във вид на пръстен, което не причинява оплаквания. При наличие на такова трябва да се потърси специалист. Лечението е с антибиотици и може да продължи и по-дълго.
Солариумът също не е полезен, защото след време оказва неблагоприятно влияние върху кожата, съветват специалисти.


Вяра Димова
28 Август 2019 | 18:18
Тагове: кожни болести, лято, насекоми, обриви

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook