Домашният алкохол е предпочитан от българите
Българите са първи на Балканите и шести в света по употреба на алкохол на глава от населението. Изпиваме средно по 12,3 литра алкохол годишно, сочи международно проучване. Според резултатите, средното количество на изпития твърд алкохол в България е 5,3 литра.
Алкохолът в България е бил най-евтиният в Европейския съюз през 2018 г., показват данни на Евростат. В тях са включени спиртните напитки, виното и бирата. Равнището на цените в Румъния е същото като у нас, а след това Унгария и Чехия. Според данните на Евростат, българите харчат 1,7% от общите си разходи за пиене. Това са приблизително 1,2 млрд. лв., или близо 400 лв. на домакинство.
Според Националния статистически институт близо 15% от българите пият всеки ден или няколко пъти през седмицата, а пиещите веднъж в месеца са 30%. Всеки трети българин пък посочва, че не употребява алкохол.
Употребата на лек алкохол нараства у нас през последните години. За изминалото десетилетие българинът е увеличил консумацията на бира със 7,5 литра. През 2008 г. сме изпивали по 16,1 литра годишно, а през 2018 г. те нарастват до 23,6 литра. Въпреки това производството на пиво от малц за страната ни е намаляло през последните 10 години.


Вяра Димова
30 Октомври 2019 | 16:30
Тагове: българи, алкохол, бира, консумация

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook