Отпадналите кандидати за кмет на с. Леденик оспорват избора на новоизбрания кмет
Отпадналите кандидати за кмет на с. Леденик оспорват Решение на Общинска избирателна комисия – Велико Търново, с което за избран на първи тур за кмет на кметство Леденик е обявен кандидатът, издигнат от коалиция Демократична България – Обединение /Да България, ДСБ, Зелено движение/. Местната Коалиция на БСП в Горна Оряховица иска класирането на изборите за общински съветници.
Отпадналите кандидати за кмет на с. Леденик възразяват, че са допуснати съществени нарушения на изборния процес и се оспорва истинността на съдържанието на протокола за избиране на кмет. Поддържа се, че е опорочено преброяването на бюлетините. Твърди се още, че е извършвана нерегламентирана изборна агитация, както и, че до упражняване на право на глас са допуснати лица, неотговарящи на изискването за уседналост. По тези съображения се иска отмяна на оспореното решение като незаконосъобразно и обявяване на избора за недействителен. Въз основа на тази жалба в Административен съд – Велико Търново е образувано административно дело. От ГРАО са изискани избирателните списъци на секционната комисия. Без уважение е оставено искането за повторно преброяване или оглед на използваните бюлетини.
От Местната Коалиция „БСП за България“ /ПП „Алтернатива за българско възраждане“, ПП „Движение 21“/ оспорват Решение на Общинска избирателна комисия – Горна Оряховица, с което е обявен резултатът от гласуването за общински съветници. Според оспорващата местна коалиция подадените гласове не са правилно отчетени поради невярно отразени в протоколите недействителни бюлетини. Поддържа се възражение, че един от избраните общински съветник не отговаря на условието за уседналост. Твърди се и нарушение на правото на гласуване на жителите на с. Драганово, за което в изборния ден е депозиран сигнал в прокуратурата. Дадени са указания на жалбоподателя в еднодневен срок да представи доказателства за представителна власт.


Соня Симеонова
6 Ноември 2019 | 18:06
Тагове: избори, касиране, кмет, общински съветници

« Назад




live


Евроком Царевец

Търсене








Изпрати репортаж







Настройване на цифров приемник


Тайната къща



Предавания



Станете наш почитател във Facebook