На уникални находки попаднаха археологическите екипи при проучването на Трапезица
Три археологически екипа извършваха проучвания през лятото на крепостта "Трапезица" във Велико Търново. За работата им бяха осигурени по 20 хиляди лева от Министерството на културата. По думите на архитект Пламен Цанев 1,5 млн. лева са необходими годишно за реставрация и консервация.
Археологът доц. Мирко Робов заедно със своя екип работи в северния сектор на крепостта, върху откритата през 2014 година църква номер 21 и нейната връзка с близкия Епископски комплекс. През настоящия археологически сезон се затвърждават изводите за хронологията на  Трапезица в  частта първоначално от края на 12-ти до 40-те години на 13 век. Там е функционирал голям комплекс за обработка за желязо. Самият сектор е върху три тераси.
Доц. Робов заяви, че на този етап ще работи в посока, че новооткритата сграда би могла да бъде и синагога, каквато в Търново да сега не е открита.
В южната част са дейностите, ръководени от археолога Деян Рабовянов. Той проучва района с характеристиките на градска среда с жилищни сгради, улична и отводнителна инфраструктура.
Разкриването на части от големи и представителни постройки, които са разположени около тези улици, както и откритите находки показват, че не става въпрос за класически жилищни сгради, а за сгради с други функции, които тепърва ще се установяват.
Проучванията на проф. Константин Тотев са в северната крепостна стена.
Архитект Пламен Цанев обясни, че консервацията и реставрацията на един такъв квартал от югоизточната порта до Църква номер 8 и манастира би дал представа на туристите как е изглеждал средновековният град Трапезица.
По думите му за реставрация и консервация са необходими 1,5 млн. лева годишно.


Вяра Димова
11 Ноември 2019 | 17:50
Тагове: Трапезица, находки, археолози, реставрация, консервация, финансиране

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook