Десетки граждани се изследваха безплатно в парк „Марно поле“ в Световния ден за борба с диабета
В рамките на общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“, в парк „Марно поле“, Регионалната здравна инспекция, общината и филиал Велико Търново към Медицински университет – Варна, организираха „Клиника на открито“. Тя бе посветена на превенцията на хроничните незаразни болести и Световния ден за борба с диабета. А по повод него тази вечер крепостта „Царевец” светва в синьо.
По време на инициативата в четири импровизирани кабинета, студенти и експерти от РЗИ измерваха кръвната захар, ръст и телесна маса, изследваха дишането със спирометър и разпространяваха здравно-образователни материали. Заболяванията, които се определят като хронични незаразни  заболявания са тези на сърдечно-съдовата система
 По думите на д-р Моминска това са социално-значимите болести, които са над 60% от заболяванията в популацията. Голяма част от хората днес измериха безплатно своето кръвно налягане. Резултатите на повечето от хората показаха нормални стойности. 
В проявата днес участие взеха и доброволци от Младежките дейности към Българския червен кръст, които разпространяваха донорски карти „Да! За живот!“. 
В правените до момента кампании на открито, през различните кабинети минават над 100 човека.


Вяра Димова
14 Ноември 2019 | 18:34
Тагове: клиника, диабет, кръвно налягане, захар

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook