Замърсен въздух във Велико Търново
Повишаване на концентрацията на фини прахови частици в четвъртък и петък отчита една от станциите за качество на атмосферния въздух във Велико Търново. Привишението е в пъти над допустимите норми. От РИОСВ съветват да не се горят отпадъци и по възможност да се избягва придвижването с коли.
След застудяване на времето и влизането в употреба на печките на дърва, жителите от крайните квартали във Велико Търново започнаха да се оплакват от задушлива миризма и мръсен въздух.
Николинка е асматичка от 15 г. Казва, че през последните дни освен, че трудно диша е започнала и да кашля, което си обяснява с мръсния въздух.
По данни на мобилна станция за качеството на атмосферния въздух в кв. "Бузлуджа" в четвъртък и петък са измерени най-високите стойности на фини прахови частици-38,4 mg/m в четвъртък и 27,5 mg/m в петък при допустими 0,25mg/m.От Регионалната здравна инспекция са констатирали 5 превишения за месец октомври. Няма съставени актове за нарушения.
От инспекцията призовават гражданите да не ползват личните си автомобили, а градския транспорт. Продължават и проверките за нерагламентирано изгаряне на отпадъци, допълниха от ведомството.


Соня Симеонова
6 Декември 2019 | 16:48
Тагове: въздух, замърсяване, прахови частици, стойности

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook