От 3 до 15 лева за сурвакница
От 3 до 15 лева струват сурвакниците на пазра във Велико Търново. Между 50 стотинки и 1,50 лева е дряновото клонче за традиционната баница с късмети. Продавачите на Кооперативния пазар споделят, че въпреки фиксираната цена, тя може да бъде предоговорена и следователно намалена.
На великотърновския пазар могат да се намерят както сурвакници от дрян, така и хартиени. Цената им е от 3 до 15 лв. като дряновите са по-скъпи. По стар български обичай истинската сурвачка се изработва от дрян, като клонките ѝ се свиват във формата на полукръг. Украсата се състои в усукани разноцветни конци, прежда или вълна, нанизани пуканки, сушени сливи,чушки и ябълки, малки кравайчета, панделки, варак и парички, разказва историкът Милко Палангурски.
По семейна традиция, всяка Нова година внучетата на Виолета и Петър ги посещават, за да ги сурвакат за здраве и берекет, като сурвакниците им винаги са от дрянови клонки.
Продавачите на пазара се шегуват, че това е най-добрата инвестиция, защото при добра подготовка на коледарчето със сурвакница от лев или два, могат да се спечелят над 100 лева.


Соня Симеонова
30 Декември 2019 | 17:10
Тагове: сурвакници, сурвакари, традиция, украса

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook