Една трета от българите не могат да се отопляват
Голяма част от великотърновци не отопляват изцяло жилищата си, а само някои от помещенията, за да пестят средства. Според данни на Европейската статистическа служба 33.7% от българските граждани не могат да си позволяват достатъчно топъл дом в студените месеци. Най-уязвими се оказват пенсионерите и хората живеещи сами.
България е с най-голям дял сред страните от Европейския съюз с население без възможност да се отоплява адекватно – 34%. Процентът на хора, които не могат да отопляват изцяло дома си в България, е многократно по-висок спрямо средния процент за Европейския съюз, който е едва 7%. Голяма част от великотърновци отопляват само част от жилищата си за да пестят средства.
Консумацията на електрическите уреди е различна, а потреблението зависи от енергийния клас на уредите и от изолацията на дома. Все повече хора избират да се отопляват на дърва, защото те остават най-евтината алтернатива за отопление през зимата. За да отоплява цялото жилище Петър Кънев всяка година купува 6 кубика дърва, които ползва икономично.
Петър Петров също споделя, че се отоплява на дърва защото е по-изгодно.
Според данните на Европейската статистическа служба по показател-неадекватно отопление изпреварваме значително държави като Литва и Гърция, които се нареждат след нас. В съседна Румъния едва 9.6% имат този проблем, а в Македония, която не е част от ЕС, но участва в изследването на Евростат, процентът също е значително по-нисък.


Соня Симеонова
8 Януари 2020 | 17:48
Тагове: отопление, средства, потребление, дърва, ток

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook