Сключените бракове са повече от разтрогнатите
Увеличават се гражданските дела, свързани с брачните отношения. Спрямо предни години, в днешни дни се усложнява процесът, поради липса на уточнени правила във взаимоотношенията на съпрузите. Можем ли да се доверим на практиката с брачните и предбрачни договори, за да си осигурим дълголетен и щастлив брак, говорихме с адв. Ирина Косева, която има дългогодишна практика в гражданските дела.
Близо 30 хиляди са сватбите в България за година, а около 10 000 са разводите, показва статистиката. Данните сочат, че 60% от браковете приключват по взаимно съгласие, 28 на сто заради "несходство в характерите", а около 10% от двойките се развеждат за втори или трети път. При липса на предбрачен договор най-трудно се оказва поделянето на материалните блага.
Не се говори толкова за липсата на любов, колкото за материални претенции едни към други, според адв.Ирина Косева.
Най-тежки са делата, в които единият от родителите има нереално високи финансови претенции. В много случаи разводът се използва за придобиване на материални блага, а децата често се превръщат в разменна монета между родителите.
Не са изключения случаите, в които след разтрогване на брака, двойката подобрява взаимоотношенията си. По-често обаче връзката е приключена завинаги. От това най-често страдат децата.
Според адвокат Ирина Косева брачният или предбрачният договор дават повече яснота и сигурност за страните, което от своя страна улеснява бъдещия семеен живот. Друг е въпросът, че когато се сключва брак, той се гради върху любов и вярност, а сключването на договор все още е нетрадиционно в България. В близко бъдеще това ще се промени, убедени са юристите.


 
10 Януари 2020 | 18:20
Тагове: брак, развод, дело, адвокат

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook