Хотелиери и ресторантьори искат 9% ДДС
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация  настоява ДДС-то за заведенията да се намали до 9%. Това заяви Петър Стефанов, председател на Регионалната структура на асоциацията на  хотелиерите и ресторантьорите във Велико Търново. От асоциацията предлагат и други, по думите им "жизненоважни за оцеляване на бизнеса" законодателни промени. Ако исканията им не бъдат чути от бранша се заканват да стачкуват със затваряне на  заведения.
В момента ДДС-то за ресторантите и заведенията за хранене е 20%, докато в по-развитите туристически европейски държави ставката е около 5-6%. Трябва и у нас това да се случи, защото ние в момента не сме конкурентоспособни, каза Петър Стефанов - председател на регионалната структура на хотелиерите и ресторантьорите.
Според асоциацията, ако се намали ставката на ДДС-то, събираемостта на данъците значително ще се увеличи. Хотелиерите и ресторантьорите  настояват също за регламентиране на бакшишите.
Друг проблем в бранша се оказва бюрокрацията, която бави развитието на бизнеса. Стефанов предлага да се въведат персонални санкции, например за неиздаване на фискални бонове, а не както е до сега затваряне на обекти.
От бранша се заканват, че до края на месеца може да има символични протестни действия, които могат да прераснат в ефективни, ако исканията  продължават да не бъдат чути, допълни още Стефанов.


Соня Симеонова
13 Януари 2020 | 17:19
Тагове: хотели, ресторанти, ДДС, бизнес

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook