Неяснота с пенсионните фондове
Частните пенсионни фондове имат повече предимства от държавната пенсионна система. В тях всеки би могъл да проследи постъпилите си средства, а при смърт пенсията се изплаща на наследниците. Въпреки, че бившият министър на труда и социалната политика Бисер Петков, излезе с предложение за изменение на Кодекса за социалното осигуряване, който регламентира функционирането на тристълбовия пенсионен модел, според който бъдещите пенсионери ще избират между три начина на получаване на втора пенсия - пожизнен, разсрочен и накуп, хората нямат доверие на институциите.
Пенсионната реформа навлиза в страната ни през 1999 г. През 2002 г. на втория стълб е отредена вноска от 2% от осигурителния доход. Остава така до 2007 г. когато е вдигната на 5%. Това означава, че има хора, които са внасяли повече от два пъти по-малко, затова ще получат по-малки пенсии. Освен това, ако дадено лице прекъсне вноските си за определен период от време поради работа в сивия сектор например, то губи ефекта на натрупването. Така голяма част от хората смятат , че втората им пенсия е малка и не могат да се доверят на институциите.
На втора допълнителна пенсия имат право само родените след 59 година, затова и Съба и Русана, които са над 80-годишна възраст и не получават втора пенсия.
В България частните пенсионни фондове са 9. Регистриралият се има своя партида и чрез ЕГН-то си може да следи сумите, които е натрупал. В случай, че нещо не му харесва винаги има опция да се прехвърли в друг фонд, без да му се губи натрупаният капитал.
В момента 5% от заплатата на всеки преминава в лична партида и по този начин се натрупват средства, които ще могат да бъдат получавани след пенсионна възраст като месечна пенсия или еднократно в зависимост от това, колко пари са събрани в неговата партида. Има и трети стълб, чрез който всеки би могъл доброволно да внася в пенсионния фонд пари и да ги изтегли, когато пожелае, като парите ще бъдат изплатени с лихва по-висока от тази на банките.


Соня Симеонова
3 Февруари 2020 | 18:00
Тагове: пенсии, пенсионен фонд, осигуряване, реформа

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook