Над 3 милиарда лева за Оперативна програма "Региони в растеж"
Малко повече от 3 милиарда лева е бюджетът за новия програмен период на Оперативна програма "Региони в растеж". За първи път бюджетното разпределение между градове и села предвижда всички да могат да си партнират с общи проекти, които да постигат общи цели без да се дели бюджет за отделни ресори и на отделни градове и общини, каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова.
За новия програмен период Министерството ще се фокусира върху цялата територия на Северен централен район. Създадени са предпоставки да няма райони, които да не бъдат финансирани. Бюджетът на програмата е малко повече от предходния.
Финансовата рамка за новия програмен период не предопределя конкретни бюджети за общините. 6% от бюджетният ресурс са определени за 10 града в страната, като в тях влиза и комбинацията от градовете Русе-В.Търново и Варна, които са в един общ бюджет в рамките, на който трите града ще могат да структурират собствени проекти и те да търсят своята посока на реализация.
В настоящия програмен период от Оперативна програма "Региони в растеж" договорените средства от бюджета са около 90%, от които 61% вече са разплатени, но има недостиг на ресурс, за да бъдат осъществени всички проекти.
Започва проучване за изграждането на нови мостове и пристанище на Дунав, за които са предвидени 30% от програмата. Програмният период започва от 2021 г. и е с продължителност до 2027 г.


Соня Симеонова
5 Февруари 2020 | 17:12
Тагове: Велико Търново, регион, програма, бюджет, заместник-министър

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook