Художник, който избра пътя към храма
Отец Николай Стайков от лясковското село Джулюница претворява образи на светии в икони и пейзажи в картини. Художникът свещеник има зад гърба си стотици картини продадени по цял свят. Стайков е свещенослужител в няколко търновски села. Според него всички дарби и умения на човек са дар от Бога.
Николай Стайков е завършил теология в Духовната академия в София. Близо 20 години служи в църквите във великотърновско. Живее в родната си къща в Джулюница. Рисува картини повече от 30 години. От скоро и икони. Член на Съюза на българските художници - Велико Търново. Въпреки, че картините му красят домове по цял свят за своето творчество художникът е скромен.
Преди да се отдаде на божиите дела, отец Николай се изявявал като гримьор в храма на Мелпомена. В продължение на 6 години Николай Стайков гримирал и дегизирал известни актьори. Мили спомени пази за приятелството си с Георги Георгиев-Гец.
Отец Николай служи в няколко села, работи във военния завод в Лясковец, но за препитанието на семейството разчита най-вече на четките и боите. През последните години той е нарисувал десетки икони и иконостаси на множество църкви. Изработил е и е дарил патронните икони на почти няколко църкви в околността. От няколко години свещеникът излага авторските си платна в престижни галерии по цял свят.


Соня Симеонова
24 Февруари 2020 | 18:31
Тагове: художник, отец, картини, икони

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook