Велико Търново отбеляза Освобождението с военен ритуал
С военен ритуал Велико Търново отбеляза Националния празник на Република България – Трети март, когато се навършват 142 години от Освобождението от турско робство. Програмата започна пред сградата на общината с издигане на знамената на България, Европейския съюз и Старата столица.
Празничното слово произнесе зам.-кмета проф. Георги Камарашев, който поздрави всички жители и гости на града за Националния празник на България и припомни, че на трети март 1878 година предците ни са ликували за това, че народът ни отново има своя държава – онази същата България на Кубрат, Аспарух, Тервел, Крум, Св. Борис Михаил – Покръстител, Симеон Велики, Самуил, Петър и Асен, Калоян, Иван Асен II и Иван Шишман.
По традиция бе връчена общинската академична награда „Трети март”. Тя се присъжда ежегодно от Община Велико Търново в чест на националния празник на България на изявен курсант или студент във военния университет. Отличието е в размер на левовата равностойност на 5000 евро. Тази година носител на наградата е старшина курсант Илиян Цветанов Пискалски. Той е випусник на Националния военен университет „Васил Левски”. Завършва военна специалност „Сигнално разузнаване и електронна война” и гражданска – „Национална и регионална сигурност”, с отличен успех.
Ученици от ПМГ „Васил Друмев“ представиха литературно-музикалната композиция „Благослов за България”. Програмата продължи пред паметника „Майка България“с благослов и военен ритуал по поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към паметта на българските герои.


Вяра Димова
3 Март 2020 | 13:18
Тагове: 3 март, Освобождение, национален празник

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook