Медици съветват да дезинфекцираме най-употребяваните предмети по няколко пъти на ден
Общопрактикуващите лекари ще посещават в домашни условия граждани със симптоми и съмнение за коронавирус. Ако се появят усложнения болните ще бъдат извозвани до инфекциозни заведения, информира д-р Христо Димитров по повод зачестилите запитвания за начина на действие при съмнения за болестта. Докторът съветва по няколко пъти на ден да дезинфекцираме със спиртни препарати предметите, които употребяваме най-много през денонощието. Към тях спадат: дръжки на врати, дръжки на столове, ключове за осветление, дистанционни, клавиатури и всякакви други предмети използвани в ежедневието.
Общопрактикуващите лекари ще извършват посещение на пациенти със симптоми на коронавирус, ако те са се върнали от друга държава и са с попълнена анкетна карта. При установяване на такива лица, болните остават в къщи с двуседмична карантина, а докторите издават дистанционно болничен лист.
Другият вариант е транспортиране от екип на Спешна помощ до инфекциозно болнично заведение. Не малко хора могат да се разболеят и от други вирусни заболявания, за които могат да посетят кабинета на общопрактикуващия лекар, но е необходимо да носят предпазни средства като маска или шал.
Д-р Димитров съветва да се избягват масовите срещи и събирания особено в затворени помещения. Да сме поне на един метър от околните да носим предпазни средства и да мием редовно ръцете си.
Д-р Димитров призова гражданите да не изпадат в паника, да не прекаляват със спирта, но да бъдат отговорни за себе си и за близките.


Соня Симеонова
11 Март 2020 | 18:43
Тагове: коронавирус, дезинфекция, предмети, хигиена

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook