Нова вълна съкратени във В.Търново
Десетки безработни се редят всекидневно за регистрация пред "Бюрото по труда" във В. Търново. Освободените от работа са от различни сфери. Колко точно е броят на хората, които са останали без работа през март ще стане ясно в близките дни. Същевременно от днес работодателите могат да подават документи за изплащане на компенсации по схемата 60/40.
От няколко дни десетки съкратени от работа се редят, за да се регистрират в "Бюрото по труда" във В. Търново.
По-голяма част от вече безработните са от сферата на туризма и търговията. Съкратени има и от фирми свързани с производството. Диана Георгиева е шивачка с трудов стаж 26 години, въпреки това е една от освободените от работа.
Заради спад в приходите част от работодателите съкращават щатове, така персоналът няма право да се върне отново на работа. По-голяма част от собствениците обаче освобождават от работа по взаимно съгласие, където работникът има опция да се върне на работа след известно време. На това разчита и Цветанка Иванова, която работи в игрална зала.
Пред "Бюрото по труда" няма струпване на хора, а потокът е регулиран. Освен регистрации на съкратени агенцията приема и заявления за парични обезщетения на безработни. На фона на десетките освободени от работа много малък процент са и хората започващи работа. Основно в сферата на строителството.


Соня Симеонова
31 Март 2020 | 18:44
Тагове: бюро по труда, съкратени, работа, безработица

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook