Задължават търговските вериги да продават повече български стоки
Търговските вериги ще бъдат задължени да отделят повече място в магазините си за български стоки. Това стана ясно днес по време на брифинг, на който министърът на земеделието и храните Десислава Танева обяви, че законовият текст вече е предложен. В него ясно е посочено въвеждането като задължение на магазините да предлагат повече местна и регионална продукция на потребителите. За това настояват и гражданите.
Иван е овцевъд от 11 години. Стартирал животновъдната си ферма с 40 овце. Днес те са 86. Неведнъж е обмислял да се откаже, защото всяка година среща трудности при реализация на продукцията си, затова е съгласен с новото предложение.
Животновъдът разказва, че за да предлага месо по магазините има редица изисквания, които допълнително увеличават разходите.
На повече местна и регионална продукция разчитат и голяма част от хората, според които българската продукция е по-качествена и по-вкусна.
От големите хранителни вериги заявиха, че не подкрепят предложението да отделят повече място в магазините си за български стоки. Според Сдружението за модерна търговия предвидените мерки ще забранят утвърдените бизнес модели на търговските вериги. Това може да доведе до повишаване на цените и достигане до пазара на храни с ниско качество.


Соня Симеонова
8 Април 2020 | 18:22
Тагове: търговски, вериги, български , стоки

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook