Още 300 души от Велико Търново ще се възползват от патронажна грижа
Проектът за патронажна грижа във Велико Търново и общината се разширява и ще обхване близо 300 нови потребители от целевите групи. Това става възможно, след като Общината и Министерството на труда и социалната политика сключиха допълнително споразумение към договора за осигуряване на безвъзмездна финансова помощ по процедура „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“. Подкрепени ще бъдат хората, които са застрашени в най-голяма степен от COVID-19. Подпомагането ще включва доставка на хранителни продукти, стоки от първа необходимост, лекарства, закупени със средства на потребителите, заплащане на битови сметки и заявяване на неотложни административни услуги
Новата схема надгражда започнатия вече проект, който обхваща до два часа домашна грижа за хора с увреждания. Новото тази година е, че допълнението ще обхваща и хора поставени под карантина, самотни майки и майки с деца до 12, които не могат да ги оставят сами.
Хората, които ще извършват тези услуги са социални асистенти. Те ще бъдат назначени до края на годината, като изискването е завършено основно образование. Търси се и шофьор със средно образование.
Асистентите ще бъдат одобрени, но ще бъдат назначени поетапно в зависимост от броя потребители и обема на работа.
От утре стартират работа 10 социални асистенти, които ще обслужват 117 души в шест населени места на територията на общината. Осигуреното финансиране за разширяването на патронажната грижа е в размер на 470 хиляди лева, 85% от които са чрез Европейския социален фонд, а останалите 15% са национално съфинансиране. Хората, които попадат в обхвата на целевите групи и имат необходимост от предоставяните по процедурата услуги, могат да заявят своето желание на телефона на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване" в Община Велико Търново.


Соня Симеонова
22 Април 2020 | 16:57
Тагове: патронажна, грижа, асистенти, нужда, увреждания, карантина

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook