Велико Търново казаха, че също ще предпр" /> Манастирът "Св. Троица" е застрашен от срутване? - Евроком Царевец | Новини


Манастирът "Св. Троица" е застрашен от срутване?
Манастирът "Св. Троица" се подкопава в следствие на вибрации от мотори и АТВ-та. Игуменката на манастира апелира към всички любители на моторите да не карат по еко пътеките в непосредствена близост до манастира. От Община
Велико Търново казаха, че също ще предприемат необходимите мерки.
Патриаршеският манастир "Св. Троица", познат на всички като женския манастир е разположен на около 6 км. от Велико Търново. Арбанашкото плато в което се намира манастира в защитена зона от екологичната мрежа "НАТУРА 2000", а земите около манастира са собственост на светата обител. Освен, че не се съобразяват с това, мотористите използват еко пътеките за писти, в следствие, на което земята под манастира уляга. Други пък се катерят нощем по скалите над манастира и хвърлят камъни в двора на светинята.
За да спре потока от мотористи, игуменката е поставила ламарина, а на земята е нахвърляла шума и дървени клони на една от пътеките. Поставени били и забранителни табели, които били унищожени.
Йорданка Мянова, чиято къща е в началото на пътя за манастира споделя, че със затопляне на времето постоянно има движение не само на мотори, а тя самата се притеснява защото повечето от преминаващите са без маски.
Игуменката на манастира сподели, че многократно е уведомявала РИОСВ и Общината както и прокуратурата, но резултат нямало. Зам.-кметът на Общината проф. Камарашев заяви, че е запознат с проблема и по негово разпореждане е поставена мантинела, ограничаваща достъпа на мотористите до еко пътеките. Той обаче обеща след приключване на извънредното положение да се срещне с игуменката, за да обмислят какво може да се направи още.


Соня Симеонова
28 Април 2020 | 17:49
Тагове: манастир, "Св. Троица", срутване, проблем

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook