Увеличава се насилието върху родители от собствените им деца
Случаите на домашно насилие нараснаха с една трета в някои държави от ЕС след въвеждане на извънредното положение, твърди документ на Европейския парламент. В България ситуацията не е по-различна. Полицията регистрира значителен ръст на издадените заповеди за защита от насилие. Статистиката сочи, че се увеличават случаите и на насилие върху родители от собствените им деца.
Изолирани вкъщи с насилника. Такава е ситуацията по време на извънредното положение и няма как това да не доведе до ескалация на насилието. Утежняващи фактори са икономическата криза, страхът от безработица и бедност, твърди Людмила Цветанова от "Център Мария".
Голямото притеснение на специалистите са последствията от извънредното положение.
Като цяло насилието вкъщи се увеличава, а на жертвите им е по-трудно да потърсят помощ при наложената изолация.
Центърът предлага ежедневна Открита телефонна линия, на която може да се получи информация, съвет, да се предложи кризисна интервенция при акт на домашно насилие. Социалните работници и психолозите предлагат помощ, както по телефон и онлайн, така и на място. При спешна нужда оказват подкрепа в цялостния процес на спиране на домашно насилие, включително с безплатна юридическа и психотерапевтична помощ. При нужда съдействат в контакта със социални, общински, здравни институции, съд и полиция. При оценка на висок риск са готови да търсят възможности за извеждане и скриване на жертвата.


Соня Симеонова
8 Май 2020 | 17:13
Тагове: център, помощ, жертви, насилие

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook