Финансиране от 96 905 лв. получи Великотърновският музей за археологически разкопки
Финансиране в размер на близо 97 хиляди лева ще получи от Министерство на културата Регионален исторически музей-Велико Търново за археологически проучвания. Музейните специалисти ще работят на обекти от всички хронологични периоди – на неолитни и халколитни праисторически селища, тракийска могила от римско време, римски град, средновековни и късносредновековни комплекси.
21 210 лв. са осигурени за проучванията на манастир "Успение Богородично", ранновизантийска базилика и тракийски некропол в квартал "Френк Хисар" на средновековната столица Търновград, които проф. Хитко Вачев вече е започнал.
Разкопките на раннонеолитно селище Джулюница – Смърдеш, ръководени от археолога Недко Еленски, ще са през септември и ще бъдат финансирани с 18 180 лв.
През същия месец Александър Чохаджиев ще проучва халколитна селищна могила при с. Петко Каравелово. Ще се финансира и проучването на югозападен ъгъл на форума в античния град Никополис ад Иструм, което д-р Иван Църов ще прави в началото на есента. През октомври археологът Калин Чакъров ще продължи разкопките на богатата надгробна могила край Лясковец, открита в края на миналата година.
Одобрен от Министерство на културата е и проект на археолога от РИМ-Велико Търново Илиян Петракиев, общината и музея в Горна Оряховица за разкопки на средновековната крепост Ряховец.
Разкопки в средновековния Търновград този археологически сезон ще има на крепостта Трапезица, където ще работят три екипа под ръководството на проф. Константин Тотев, доц. Мирко Робов и доц. Деян Рабовянов от Национален археологически институт с музей - БАН, филиал Велико Търново с отпусната сума от 71 350 лв.
Археолозите, проучващи Велико Търново и региона ще получат общо 206 427 лв. Това е над 10 % от средствата в размер на 1 940 000 лв., които отпуска Министерство на културата за археологически проучвания тази година.


Вяра Димова
27 Юли 2020 | 18:53
Тагове: разкопки, археолози, финансиране, проучване

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook