С мощно развитие на иновациите тайванската икономика бързо преодолява последиците от Световната икономическа криза
Икономиката на Тайван се възстановява бързо от Световната икономическа криза, отчитат финансовите анализатори. Растежът на БВП на Тайван през 2015-та година е 0,9%, което е само с 0,1% по-малко от прогнозите на правителството. От островната държава очакват през настоящата година растеж в рамките на 1,5%. Търговските и инвестиционните рискове в Тайван са ниски, заради отворената икономика, сравнително ниските данъци, липса на търговски бариери, както и сведената до минимум бюрокрация. В резултат - преките чуждестранни инвестиции се възстановяват до нива преди кризата и възлизат на 12,5 на сто от БВП. Поради тези причини, страната получи обща оценка от 68,8 от 100 за търговия и инвестиции на риска, като бе поставена от базираната в Сингапур рейтингова агенция BMI Research, на 6-та позиция от 29 страни в Азия.
Основният двигател на тайванската икономика е електроника и хардуер, но компаниите обръщат все по-голямо внимание върху развитието на технологиите и софтуерните разработки за смартфони и таблети. Именно това е най-бързо развиващият се сектор с над 96% от общия обем на продажбите на мобилни устройства.
В началото на годината в aзиатската държава бе представен най-тънкият смартфон - ZenFone Zoom, с трикратно оптично варио на камерата, лазерен фокус и 13 мегапикселова матрица. Устойството вече бе обявено за предвестник на изцяло нова ера във фотографията. Обективът, внедрен в едва 5-милиметровия корпус, се състои от 10 елемента, разполага с оптична стабилизация и изключителна чистота и острота на картината, доближаващи се по качество на изображението до DSLR камерите. Смартфонът разполага и с чудовищни характеристики – 64-битов четириядрен процесор с 4 ГБ РАМ и 128 ГБ свободно пространство.
Престижният сайт за ревюта и новини в областта на мобилните устройства www.smartphone2016.com постави тайванската компания HTC в Топ 5 на класацията си за най-добри смартфони, очаквани на пазара през 2016-та година. Нейният флагман One М10 ще разполага с 4K запис, 27 мегапикселова камера с изключително чисто изображение, мощна батерия с възможност за зареждане чрез wireless.
Тайванските компании интензивно проучват 3D технологиите за принтиране още от самото начало, но държавното финансиране за технологията стартира преди три години, точно когато и останалите страни по света започнаха да правят същото. Разработките получиха така необходимия тласък, което позволи внедряването на някои наистина впечатляващи 3D принт процеси, материали и възможности за бизнес. Една от последните технологии, които се разработват в островната държава е смартфон 3D принтер. Очаква се устройството да промени изцяло света на 3D принтинга такъв, какъвто го познаваме. Очаква се технологията да е изключително достъпна с цена около 100 долара, плюс стойността на един смартфон.
Само миналата година стотици компании представиха „smart” продукти в областите здравеопазване, логистика, транспорт, сигурност, умни къщи.
Сега Тайван се подготвя за едно от най-престижните събития от света на информационните и комуникационни технологии - COMPUTEX TAIPEI 2016. Тазгодишното издание ще се проведе от 31 май до 04 юни и се очаква с голям интерес.
За да насърчава международната търговия, тайванският бизнес търси чуждестранни партньори от всички краища на света, включително и от България. За контактите и сътрудничеството между тайванските и българските фирми се грижи Тайванският Търговски Център в София.


Евроком Царевец
26 Февруари 2016 | 11:33
Тагове: Тайван, иновации, мобилни устройства, смартфон, ТАИТРА

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook